Fritz Hammerschlag
Marcus Thranes gate 30, 1776 Halden. Marcus Thranes gate 30
Fritz Hammerschlag (1888 1943)
Friedrich (Fritz) Nathan Hammerschlag ble født i Amöneburg, Tyskland som ett av seks barn til Moses og Bertha Bella Hammerschlag. Fritz var utdannet tegner og handelsfunksjonær. I årene 1914 til 1918 tjenestegjorde han som underoffiser i den tyske hær. For sin innsats for fedrelandet under 1. verdenskrig mottok Fritz Hammerschlag Jernkorset av første klasse.
Etter nazistenes maktovertakelse i Tyskland i 1933, ble livet for de tyske jødene svært problematisk. Den nasjonalsosialistiske politikken siktet mot å utestenge jødene fullstendig fra det tyske samfunnet. Det såkalte «jødespørsmålet» skulle i første omgang løses gjennom «frivillig» emigrasjon eller systematisk fordrivelse. Rundt 2000 antijødiske lover og forordninger ble utformet, med det formål å jage de ca. 525 000 jødene i Tyskland ut av landet. Problemet var at det knapt fantes motttaksvillige land. I 1939 myket noen land opp restriksjonene og mellom 75 000 og 80 000 jøder emigrerte til utlandet.
En av de som slapp gjennom nåløyet til Norge var Fritz Hammerschlag. Han kom til landet i april 1939. En forutsetning for dette var en økonomisk garanti gitt av den norske forretningsmannen Johan Andersen fra Halden. Andersen var blitt kjent med Hammerschlag-familien allerede i 1911, som ung student i Tyskland. I tillegg til å garantere økonomisk for Fritz stilte han også bolig til disposisjon. Så også for Fritz mor Bella (d. i Halden 1941), samt søsteren Toni (f.1896) som kom etter i september 1939.
Fritz Hammerschlag jobbet som modelltegner og konsulent for Johan Andersens Reiseeffektfabrikk da han ble arrestert av det norske statspolitiet den 26. oktober 1942. Han ble da fraktet til Halden Politistasjon. En måned senere ble han overført til Bredtveit fengsel. Natten til 25. februar 1943 ble Fritz Hammerschlag deportert med skipet Gotenland til Stettin og derfra, via Berlin, til utryddelsesleiren Auschwitz. Ved ankomst ble han sendt direkte i gasskammer og drept. Også søsteren Toni ble deportert og drept i Auschwitz.
Adresse: Marcus Thranesgt. 30, Halden.
Tjenesten leveres av Jødisk Museum Oslo